I AM REVA visas på Malmö Arab Film Festival

Naures Sager vill porträttera flyktingar som våra jämlikar

På fredag drar femte upplagan av Malmö Arab Film Festival igång. I år är temat ”Antirasism”, vilket lyfts fram i en särskilt panoramasektion där bland annat Naures Sagers kortfilm I AM REVA visas. Filmen var ett av två projekt som blev utvalda i den allra första utdelningen av FilmClouds projektstöd och den hade premiär på Göteborg Film Festival 2014.

– Det betyder oerhört mycket att få visa I AM REVA på Malmö Arab Film Festival, särskilt inom det antirasistiska programmet. Jag har haft svårt att få ut den här filmen så det känns extra kul när folk inser varför den är så viktig, säger Naures Sager.

Han betonar att det är viktigt att ge en annan bild av flyktingarnas liv och att film allt för ofta skildrar flyktingberättelser alldeles för ensidigt, inte sällan med ren misär, smuts och hjälplöshet. 

– Jag tycker att en viktig del av det antirasistiska arbetet är att lyfta fram på vilka sätt flyktingar är starka, modiga, självständiga och viktigast av allt, våra jämlikar.

Temat tangerar det i projektet som Naures arbetar med för tillfället. Filmen ZEKI ska handla om tre asylrättsaktivister som kämpar med olika komplexa frågeställningar. Tanken är att det ska bli en svart komedi med galna karaktärer och udda händelser. 

– Jag försöker hitta nya sätt att lyfta tunga ämnen på så att det inte blir för grått och deprimerande. Mitt mål är att hitta nya målgrupper och nå ut till människor som normalt sätt inte brukar sätta sig in i denna typ av samhällsproblem.

 

- - -

Malmö Arab Film Festival pågår mellan 2 och 6 oktober. I AM REVA visas i sektionen Panorama den 3 oktober kl 14.30 på Biografen Spegeln. Mer information finns på festivalens hemsida www.maff.se

I AM REVA kommer även visas på Utopia Film Festival i Maryland (USA) i oktober och på Antirasistiska Filmdagarna i Malmö i november.