Helen Ahlsson ny konsulent för Moving Sweden

Filminstitutet har utsett producenten Helen Ahlsson till ny konsulent för projektet Moving Sweden. Hon efterträder nuvarande konsulent Andra Lasmanis den 1 september 2014.

– Filmsverige behöver bli modigare, allvarligare och roligare. Jag vill tillsammans med både nya och etablerade filmskapare beröra och uppröra den svenska filmpubliken. Jag älskar att vara producent och har haft förmånen att jobba med några av Sveriges och Nordens intressantaste filmskapare. Det är en roll jag med stor säkerhet kommer att återvända till så småningom, men det här är ett för frestande erbjudande jag inte kunde motså, säger Helen Ahlsson blivande konsulent för Moving Sweden.

Moving Sweden är en treårig satsning som i första hand ska ge nya men också mer erfarna filmare tillfälle att utmana sitt gestaltande och utforska nya format: till exempel 60, 45 och 30 minuter.

– Jag är mycket glad att vi har rekryterat Helen Ahlsson som konsulent för Moving Sweden. Helen har en lång och gedigen erfarenhet av projektutveckling, talangutveckling och filmproduktion. Hon är dessutom en person som är bra på att lyssna och bra på att kommunicera, hon kommer att passa väldigt bra i rollen som konsulent, säger Hjalmar Palmgren, chef för produktionsstöd.

Helen Ahlsson (född 1972 i Dalarna) utexaminerades från Dramatiska institutets produktionslinje 2002 och har sedan dess varit verksam som producent. Hon har också bedrivit studier i fotografi, journalistik och konstvetenskap och arbetat som förlagsredaktör, stillbildsfotograf och biografmaskinist. Parallellt med sitt producentskap har hon varit mentor, jurymedlem, inspiratör och uppskattad föreläsare för unga filmskapare.

 

Sedan 2005 har hon arbetat på produktionsbolaget Tre Vänner och producerat filmer som "Kid Svensk" (regi Nanna Huolman, 2007), Den nya tiden (regi Peter Magnusson, 2010), "Till det som är vackert" (regi Lisa Langseth, 2010) och Fjällbackamorden: Havet ger, havet tar (regi Marcus Olsson, 2013).

Texten är hämtad från SFI:s pressmeddelande.
Foto: Johan Bergmark

---

Du kan även läsa den här intervjun med bl.a. Helen Ahlsson i tidningen Chef från 2013.

Vill du veta mer om Moving Sweden gå in på: www.sfi.se/sv/varastod/Produktionsstod/Moving-Sweden