Fyra projekt uttagna till The Hubs korta program

Nu är det klart vilka som tar plats i första omgången av det korta utvecklingsprogrammet inom The Hub. Förutom de åtta som tidigare tagits fram av Film i Väst kan nu FilmCloud presentera fyra projekt som under våren ges tillgång till en gemensam arbetsplats och resurser för att utveckla sina filmer. 

Filmerna handlar om allt ifrån hierarkier i stallmiljö, att vara anhörig till en mördare, teater som en väg tillbaka till samhället och hur vi pratar om vädret när vi egentligen vill säga något annat. Det är både kort- och dokumentärfilm och projekten befinner sig på olika utvecklingsstadier.

– Det är fyra väldigt starka projekt med den gemensamma nämnaren att de drivs av intressanta kreatörer med stor drivkraft och passion att berätta sina historier, säger Martin Hammar, projektkoordinator på FilmCloud.

The Hub är ett talangutvecklingsprogram och tanken är att ge filmskapare en gemensam arbetsyta och ett sammanhang att verka inom. Projektet genomsyras av en kollegial anda där tanken är att deltagarna ska hjälpa varandra att bli bättre tillsammans. Förutom en lokal på Gothenburg Film Studios ges deltagarna ett kontant projektstöd och kompetensutveckling för att komma vidare mot ett förverkligande av sina filmer.

Deltagarna i det korta utvecklingsprogrammet

Anna Nygren kommer arbeta med utvecklingen av sin kortfilmen Hästkött. Under hösten har hon arbetat fram manus inom ramen för FilmClouds manuskurs med Zara Waldebäck och filmen är ett poetiskt och brutalt porträtt av ett gäng unga tjejer i stallmiljö. Anna siktar på inspelning i sommar och söker nu efter ett team att jobba med. 

– Jag lockades av satsningen för att få ett sammanhang att verka inom och slippa känna sig ensam med sitt projekt.

Amanda Leissner deltar i programmet med sin film Bikupan som siktar på Moving Swedens 60 minuters-format. Filmen är en berättelse om Johanna som försöker lära sig leva med sina motstridiga känslor kring att hennes tvillingbror har mördat. Amanda jobbar parallellt med manusutveckling och casting. 

– Jag vill komma framåt lite snabbare. Få ett tydligare fokus under våren och inte känna mig så splittrad vilket är lätt att göra när en jobbar med andra saker samtidigt som en utvecklar sin film. Jag gillar att vi är här för att hjälpas åt och inte konkurera med varandra.

Maria Björklund är dokumentärfilmare och har under ett år följt arbetet med teaterföreställningen Kliniken, en uppsättning där människor med olika bakgrund och erfarenheter från såväl teatern som livet möts på samma scen. Under våren ska Maria börja klippa filmen och parallellt söka pengar för sitt fortsatta arbete.

– Jag vill ha någon att lösa problem tillsammans med, att snabbt kunna bolla det som uppstår och sedan komma vidare. Få hjälp med en struktur kring processen. 

Moa Olsson (regissör) och Ida Hejdenberg (producent) deltar i satsningen med sin kortfilm Dom säger att det ska bli fint imorgon. I filmen får vi möta olika personer som använder sig av samtalsämnet "vädret" för att slippa säga vad de egentligen har på hjärtat. En kortfilm med hög igenkänningsfaktor som ska spelas in under 2015.

– Vi hoppas på att berättelsen ska lyfta ett steg till och bli bättre än vad den kunnat bli annars. Det här känns som ett bra sammanhang att ta steget ut och våga stå på egna ben. 

 

Satsningen The Hub är ett samarbete mellan FilmCloud och Film i Väst består av ett långt program som sträcker sig över hela året och ett kort program som ges i två omgångar, en på våren och en på hösten. Minst tre nya platser kommer att utlysas inför hösten för dig som är kvinna mellan 18-30 år.

Här kan du läsa mer om vilka som blivit uttagna till det långa utvecklingsprogrammet.

 

På bilden fv: Ida Hejdenberg, Amanda Leissner, Maria Björklund, Anna Nygren och Moa Olsson.
Foto: Jessika Jankert