Från regiassistent till långfilmsproducent

– Det fanns inte mycket att göra i Norrland, därför gjorde vi film, säger producenten Abbe Hassan som är FilmClouds 26:e gäst på FilmFrukost.

Abbe började sin filmbana som skådespelare i pappans kortfilmer, bland annat som Frankensteins monster. Sedan dess har Abbe fortsatt med film. Han har gjort egna kortfilmer, arbetat på SVT och arbetat som regiassistent till Josef Fares. Eftersom Abbe var van vid att göra allt runtom en film när han arbetat med sina kortfilmer så fick han chansen att producera Fares reklamfilmer.

– Många tycker det verkar lite torrt att vara producent men jag tycker det är kreativt.

Det är inte lätt att få pengar till att göra sina spelfilmer och Abbe har olika strategier. Han föreslår att man kan låta teknikuthyrarna bli samproducenter mot att man får låna utrustningen gratis, erbjuda medarbetare en andel av filmen istället för lön, hitta sponsorer och (om man har möjlighet) göra reklamfilm för att ha råd att göra lågbudgetprojekt.

Det var tur att Abbe kunde komma till Filmfrukost för i Stockholm pågår just nu slutmixen av Måste gitt, hans första långfilm som producent. Filmen beskrivs som en dramakomedi som utspelar sig i Jordbro, och om Metin som dag tappar han bort sin dagbok som är fylld med olika iaktagelser. Om de hamnar i fel händer kan han vara illa ute. Måste Gitt skulle haft premiär på Stockholm filmfestival men större filmfestivaler har hört av sig och berättat att de är intresserade, men bara om de får premiären. Eftersom det är en smalare film är det viktigt att den får internationell spridning.

– De blev nog lite sura på Stockholm filmfestival när vi tackade nej. Vi får göra en annan film till dem istället, säger Abbe och ler.

Han drömmer om att regissera en barnfilm men också att hans och Ivica Zubaks produktionsbolag Indian Summer Film ska kunna arbeta internationellt. De producerar redan filmer av flera kända svenska regissörer som Josef Fares, Maria Blom och Daniel Espinosa.

Efter samtalet är det många som vill prata med Abbe innan han skyndar tillbaka till Stockholm. Hon som står sist i kön berättar att hon känner Ivica Zubak, regissören till Måste gitt.

– Jag hälsar från dig imorgon, säger Abbe, Ivica vet inte att jag är här. Jag valde att vara lite luddig med vad jag skulle göra idag.

 

Vill du veta vad som, enligt Abbe Hassan, är en bra producent eller vad skillnaden är mellan reklamfilmsproduktion och spelfilmsproduktion?

Lyssna på podden Filmfrukost #26.