FilmCloud:are pitchar tv-serie på BUFF

Tillsammans med SVT satsar i BUFF i år på att lyfta fram nya talanger som brinner för att berätta fantastiska historier för barn. Genom en nationell pitch har de dammsugit landet på de bästa idéerna som riktar sig till målgruppen barn i åldern 5–8 år i Sverige idag.

Parvin Yazdanis projekt ”Brandflickan Sparven” samt Clara Olausson och Tage Olssons ”Barnens borg” är två av totalt sex utvalda projekt som ska få pitchas nu på torsdag. Alla är de FilmCloud-medlemmar boende i Göteborg och nu förbereder de sig inför mötet med juryn, som består av Lisa Andrae och Johanna Gårdare (SVT), Ulf Synnerholm (Filmlance) och två barn i nioårsåldern. I potten för den som vinner ligger möjlighet till fortsatt utveckling av projektet i samarbete med SVT.

 Parvin Yazdani är den i gänget som har mest erfarenhet av att arbeta med berättelser riktade mot barn.
– Jag har skrivit och regisserat en barnkortfilm och skrivit manus till en novellfilm riktad mot en yngre målgrupp. Jag även danslärare i en barndansgrupp och har gjort flera koreografier där det är mycket inslag av teater och skådespel, säger hon och berättar att anledningen till att hon vill göra det här projektet är för att det behövs förebilder som huvudpersonen i ”Brandflickan Sparven”.
– Hon är en ung, tuff och snäll flicka som gör det hon tror på, en vardagshjälte i mina ögon! Berättelsen handlar om olika äventyr som hon hamnar i tillsammans med sin pappa på grund av ett speciellt attribut hon har.

Clara Olausson går på Akademin Valands filmutbildning och har främst jobbat med dokumentärfilm. Tillsammans med manusförfattaren och dramaturgen Tage Olsson har hon skrivit ”Barnens borg”, en berättelse om några barn som hittar ett ödehus ute i skogen en sommar. Till en början är allt frid och fröjd men snart uppstår klyftor i gruppen och en maktkamp tar vid.
– Vi ville göra en dramaserie som tar barn på allvar och det här är någonting som vi själva hade velat se när vi var små. Vi tycker att det finns mycket för barn idag som inte utmanar tittarna tillräckligt och ”Barnens Borg” tar i ämnen som rädslor, makt och döden, berättar de. Svårigheten kommer vara att berätta allt på de sju minuter som de har på sig att pitcha sin idé.

Man kan tänka sig att det kommer vara rätt så nervöst att ställa sig framför en jury och leverera en så sann och slagfärdig bild av sitt projekt som möjligt, och stunden innan pitchen kommer hanteras på lite olika sätt av våra deltagare.
– Jag kommer att ha panik. Svettas och vara kissenödig, säger Tage.
– Jag brukar vara rätt lugn precis innan. Jag tar av mig skorna och trummar lite på låren, säger Clara.
Parvin kommer å sin sida använda sig av teknikens hjälp för att se till att hon har sitt viktigaste stöd med sig.
– Precis innan pitchen ska jag ställa upp min telefon så att min man kan vara med i publiken via Skype eftersom han inte har möjlighet att komma dit, berättar hon.

 

Alla har de andra projekt som väntar ifall det inte skulle bli just dem som väljs ut av juryn. Tage och Clara arbetar tillsammans på hennes examensfilm från Akademin Valand som ska bli klar i år och Parvin jobbar på en ny kortfilm. Vi på FilmCloud önskar dem alla lycka till och hoppas på att något av deras projekt ska se dagens ljus snart!

 

Om BUFF
BUFF är en festival för barn- och ungdomsfilm som vill öppna möjligheterna för influenser från världen och visa filmer som annars aldrig skulle visas i Sverige. I festivalens biomörker får publiken möta olika kulturer, höra främmande språk och följa med på oändliga äventyr. BUFF är även en nationell och internationell mötesplats för finansiärer, distributörer, filmköpare, manusförfattare, regissörer, producenter och filmpedagoger. Läs mer på deras hemsida www.buff.se