FilmCloud-medlemmar gör pseudo-dokumentär i Europa

Snart drar ett gäng FilmCloud-medlemmar ut i världen för att spela in sin pseudo-dokumentär "Lovisa – min egen". I filmen ska vi få följa en entusiastisk dokumentärfilmare som vill skildra ett krisens Europa under EU-valet 2014. Bakom projektet står Jonas Abrahamsson, Lisa Meyer, Hannah Smallbone, Parvin Yazdani och Viktor Löfvenius. De vill belysa vilken makt det innebär att hålla i en kamera och frågar sig samtidigt vem som får möjligheten att ge sin bild av verkligheten och vem som blir objektet i dagens samhälle. 

Idén till filmen fick Jonas Abrahamsson efter att ha sett Vilgot Sjömans filmer "Jag är nyfiken - gul och blå".
– Första gången jag såg dem kände jag ”shit, världens bästa film”, men efter ett tag dök en viss bitter eftersmak upp. Jag blev jag provocerad av rollen Vilgot Sjöman tillskriver sig i filmen. Jag tycker att han gör sig själv till den idealiserade, upplyste mannen som lär ut hur yngre generationens tjejer ska se på sin sexualitet och politiska kampvilja. Den här filmen har som mål att ta det hela ett steg till – vi vill, likt Sjöman, visa att den feministiska kampen är långt ifrån över, men ställer samtidigt frågan vem som har rätten att skildra den, berättar han.

Gruppen har fått FilmClouds Cirrus-stöd samt finansiering från KulturUngdom vilket har gjort att de fått ihop tillräckligt med pengar för att få projektet att gå ihop. Förutom att filma själva resan och spela in scener i olika europeiska städer är planen att få med en del röster från gatan.
– Vi kommer göra korta intervjuer med folk runtom i Europa där fokus främst kommer vara på frågor gällande EU:s migration och jämställdhetspolitik, berättar Jonas.

Planen är att ha en färdig film på cirka en timma till mitten av december. Sen vill de att filmen ska visas, vart har de ännu inte funderat på.

– Ja, asså vi siktar mot stjärnorna. Men blir nog glada varhelst folk vill att vi ska visa den.