FilmCloud-medlem satsar på dansfilm

Dansfilm är något som vi tyvärr inte blir överösta med här i Sverige, trots att genren föddes nästan i samma andetag som filmen i sig. Dock har några filmare från Göteborg bestämt sig för att berika danskulturen med sin kortfilm om balettdansaren Charlie. I den får vi följa hur Charlie som talangfull dansare tappar hörseln och faller ner i depression då han inte längre kan dansa. Av en slump hör han basen från en hiphop-låt som ett gäng dansar till och märker då att han kan känna av basen. Charlie börjar dansa street men får ingen acceptans från varken sin mamma eller den traditionella dansvärlden. I slutändan måste han bestämma sig om han ska trotsa dem och följa sitt hjärta eller sluta dansa. Med den här filmen vill skaparna uppmuntra människor att inte ge upp trots hinder i livet och göra så mycket som möjligt när man fortfarande kan.

– Både jag och regissören Sandra Lööf har länge beundrat dans i allmänhet. Detta är vår första dansfilm och den största svårigheten var att få till den tekniska biten med bland annat vinklar för att få det att passa dansen. Vi insåg att det var ganska knepigt att få till de bilder vi i huvudet att fungera i praktiken, berättar Anh Nguyen, som både varit producent och fotograf för projektet. En kombination som inte alltid varit det lättaste att hantera.

– Den största nackdelen med att vara både producent och fotograf med denna tidsram var att jag fick priotera producentuppgifterna. Detta gjorde att jag hade väldigt kort tid på mig att planera den konstnärliga biten så det blev inte lika bra som jag hade velat. En fördel var dock att jag hade koll på exakt hur budgeten låg till och kunde därför hela tiden veta hur mycket jag kunde lägga på teknikhyra om det blev ändring i budgeten, berättar han.

Projektet har fått stöd från tre finansiärer – Katrinebergs folkhögskola, FilmCloud och Kulturungdom – både i form av både pengar, teknik och teamarbetare. Alla i produktionen har jobbat ideellt och har hittats via personliga kontaktnät, annonseringar på olika forum samt Filmcafe.se. Just nu är filmen grovklippt och arbetet framöver ligger i att finslipa inför ljudmix och grading. En av utmaningarna ligger i att klippa ner filmen för att den ska funka bättre på festivaler.

– Filmen blev lite längre än vad vi räknade med (ca 43 min istället för 30 min) så vi ska försöka få ner den till en halvtimma. Exakt vilka festivaler vi ska satsa på återstår att se, men vi kommer även släppa den på internet så småningom.

Det finns en chans att det blir mer dansfilm framöver, under produktionen har Anh Nguyen lärt känna många duktiga dansare och det har pratats om framtida samarbeten när den här filmen är klar. 

– Nästa gång kommer det bli bättre, vi har lärt oss massor under denna produktion!