Black is the new black – nytt utvecklingsstöd från SFI

Förra veckan presenterade Svenska Filminstitutet den nya manustävlingen "Black is the New Black" där vinnaren får ett utvecklingsstöd på 150 000 kronor. Tävlingen syftar till att lyfta fram filmer och konstnärskap som bryter med stereotyper om Afrika och är kopplat till ett heldagsseminarium på Filmhuset den 9:e oktober. Initiativtagare är Baker Karim, filmkonsulent på Svenska Filminstitutet.

– Under våren har frågor om rasistiska schabloner debatterats livligt både i medier och inom filmbranschen. Vi har granskat de kollektiva (van)föreställningar som lagt grunden till bilderna av svarta i Sverige. Nu går vi från ord till handling. Målet med Black is the New Black är att ta fram berättelser och perspektiv som utgör en motbild till den koloniala dramaturgin om Afrika och afro-diasporan. Utvecklingsstödet på 150 000 kronor kommer att tilldelas de manuskript eller manusidéer som inte utgår från det kolonialistiska perspektivet, säger han i ett pressmeddelande.

På lång sikt hoppas Svenska Filminstitutet att denna satsning kan lägga grunden för en ny våg inom svensk film som trotsar normtänkande och likriktning. 

För mer information besök Svenska Filminstitutets hemsida. Ansökan är öppen mellan 10 okt – 1 dec 2014!

 

Foto: Izabelle Nordfjell