Ami Ekström ny kortfilmskonsulent på Film i Väst

Några av er har kanske hört ryktet om att Film i Västs kortfilmskonsulent Sofie Björklund är tjänstledig ett år framöver. Vi på FilmCloud pratat med hennes vikarie Ami Ekström för ge er ett ansikte på personen som kommer sålla bland alla ansökningar i Trollhättan den kommande tiden!

 

Hej Ami!

Vad har du för bakgrund inom film?
Efter tre misslyckade scenskoleprov så sökte jag en producentutbildning på Högskolan i Väst i Trollhättan. Via utbildningen kom jag i kontakt med Film i Väst och fick möjligheten att få ett sommarjobb på kontoret som jag sedan aldrig lämnat.

Vad har du arbetat med på Film i Väst fram tills nu?
När jag pluggade så var jag aktiv med studentfrågor och kom i kontakt med Film i Väst i samband med studiebesök, branschråd och studentmingel under GIFF. Så när Film i Väst behövde någon som kunde hålla ställningarna på kontoret under sommarsemestern så var jag en av dem som blev tillfrågade. Så jag började min tid på Film i Väst med att fixa fika, öppna post och vara alltiallo. Under åren har det gått vidare till produktionssekreterare, jobba med samproduktionsavtal och nu kortfilmsansvarig. En go blandning av högt och lågt, stort och smått, svårt och lätt.

Hur känns det att ta över (om än temporärt) efter Sofie?
Det är jättekul! Och jag känner att jag har väldig tur som har Sofie som föregångare för hon har höjt ribban och varit väldigt generös med att dela med sig av tankar och ideer. Dock väldigt stora skor att fylla...

Hur kommer det sig att det nu är två olika personer som har hand om kort fiktions- och dokumentärfilm?
Så har uppdelningen sett ut tidigare i perioder på Film i Väst är det inget nytt, men det är också en fråga om personalresurser. Jag jobbar till exempel med kortfilm på deltid och med samproduktionsavtalen på deltid, och hinner därför inte hantera ansökningarna för dokumentärfilm också. Lite splittrat men väldigt kul!

Vad består ditt arbete av just nu?
Just nu så håller jag främst på med att gå igenom ansökningar, vilket tar mer tid än vad jag från början trodde. Det beror främst på att det är många som håller hög nivå vilket är roligt.

Har du några tips på vad man kan tänka på när man söker stöd från dig och Film i Väst?
Först ett genrellt tips som gäller alla när det gäller att söka pengar: läs på! Kolla upp vad som krävs för att få söka pengar och vad som ska skickas in. Är det något du inte förstår så dra i väg ett mail och fråga. Det gör det lättare både för dig och för den som sen ska läsa ansökan.

När det gäller att söka pengar från Film i Väst vill jag uppmuntra alla som skickar in ansökningar att våga beskriva sina filmer mer! Ett manus och ett CV är ett måste men en liten text som ytterligare beskriver känslan/stämmingen/tanken med filmen är alltid uppskattat.

Slutligen – nämn 3 av dina favoritfilmer!
It's all gone Pete Tong – för att den innehåller den bästa slagsmålscenen (med grävling) någonsin.
Jim & piraterna Blom - för att Döden aldrig skildrats bättre.
Min granne Totoro - för att jag så gärna vill att kattbussen ska finnas på riktigt.