Amanda Leissner återigen tungviktsvinnare på Frame filmfestival

För andra året i rad knep Amanda Leissner förstapriset i tungvikt på Frame filmfestival! Förra året vann hon med sin film ”Bristning” tillsammans med Åsa Båve och i år var det med den egna filmen ”Fireworks” som hon ännu en gång fick sitt namn ingraverat i festivalens vandringspris. Dessutom fick Matilda Jelse och Michael Gates Carlsson som spelar huvudrollerna  pris för bästa skådespelare. Filmen är gjord med finansiering från flera håll – förutom FilmClouds Cirrus- och Cumulusstöd har Amanda fått stöd från KulturUngdom, ABF MediaLab, Film i Halland, Camera Center och Light Center. 

"Fireworks" handlar om Hanna och Alex som är på utflykt i skogen när någon plötsligt börjar skjuta fyrverkerier. Alex som har grav autism får panik och vi får sedan följa deras ordlösa samspel medan de försöker hitta hem igen. Förra året var inte Amanda på plats under prisutdelningen då hon bodde i Köpenhamn. Denna gång fick hon i alla fall motta publikens jubel och fira ordentligt tillsammans med sina team-medlemmar.

– Det känns mycket bättre att få vara på plats! Många i teamet var trötta efter att ha kollat på film hela dagen men några av oss åkte till Koloni-festen och firade lite grann, säger Amanda Leissner såhär några dagar efter vinsten. Nu ser hon väldigt mycket fram emot att få visa filmen på Novemberfestivalen i höst.

– Det är en väldigt trevlig festival att vara på och att få visa sin film där är ett av de bästa priserna man kan få. När man är klar med en film vill man ju bara att så många som möjligt ska få se den, säger hon.

Amanda är utbildad på Katrinebergs folkhögskola samt Broby grafiskas manuslinje och hon kan rekommendera båda skolorna.

– På Katrineberg får man grunderna i att göra film och lär sig både om ljud, ljus, manus och regi. Det är en extremt praktisk utbildning och den passar både nybörjare och de som har lite vana sedan innan, säger Amanda och berättar att hon under sin utbildning på Katrineberg lärde känna många av dem som hon nu driver produktionsbolaget Everyone We Know med. Manuslinjen på Broby grafiska tycker hon ger en unik möjlighet att få arbeta nästan ett helt år med att bara få skriva och utveckla sitt projekt, något som man knappt kan göra även om man får ett utvecklingsstöd från exempelvis SFI.

Nu arbetar Amanda med dokumentärfilmen om uppsättningen av ”Kliniken” på Folkteatern som produceras genom Everyone We Know av Åsa Båve och som var ett av projekten som fick FilmClouds projektstöd i höstas. I sommar ska hon jobba som ledare på Filmkollo för tjejer som hålls på Katrinebergs folkhögskola och i dagarna skickar hon in en ansökan om utvecklingsstöd för ett längre filmprojekt till Moving Sweden. Planen är att börja filma lite under hösten, men hon letar fortfarande efter skådespelare som kan fungera för rollerna.

– Jag är ute efter två tvilling- eller syskonpar, en tjej och en kille, där två ska vara kring 8 år och de andra två ungefär 20 år gamla. Jag tar gärna emot tips, säger Amanda glatt innan hon måste lägga på för att återgå till arbetet med ”Kliniken”.

 

Vi på FilmCloud gratulerar Amanda Leissner och hennes skådespelare till vinsten och hoppas få se mer av dem i framtiden!